JSS

Tapen

Wat is kinesiotaping?

Kinesiotape

Kinesiotape was vroeger alleen voorbehouden aan de profs om beter te presteren en pijn te verzachten. Kinesiotape zie je steeds meer door sporters gebruikt worden. Deze sporttape gebruiken zij niet vanwege de blitse kleuren, maar wel om hun helende werking. Kinesiotape wordt steeds meer gebruikt bij blessures en het verstevigen van spieren. Niet alleen de profs gebruiken dit, maar ook steeds meer ‘normale’ sporters onder andere bij het hardlopen, voetballen, wielrennen en andere sporten.

Voordelen

De kinesiotape heeft een aantal voordelen door de specifieke samenstelling, materiaal en de fabricage ervan. Het verstevigt de gewrichten, zorgt voor pijnvermindering, verdrijft overtollig vocht bij zwelling en geeft een betere sturing van bewegen. Maar er is meer. Kinesiotape kan er namelijk ook voor zorgen dat een spier of gewricht beter op de goede plek blijft zitten. Het is een speciale elastische tape die ook de volgende voordelen heeft:

  • Verzacht de pijn
  • Tilt je huid iets op om de bloedsomloop en de lymfeafvoer te bevorderen. Spieren kunnen dan beter werken
  • De tape kan overbelasting van de spieren voorkomen
  • De tape kan gewrichten en weefsels corrigeren/ rechtzetten, bijvoorbeeld bij onbedoelde overbelasting
  • Versterkt de spierkracht en mobiliteit in de gekwetste zone

Pijnvermindering

De kinesiotape vermindert de pijn niet bij alle, maar wel bij de meeste blessures. Denk bijvoorbeeld aan een sleutelbeenbreuk die bij wielrenners veel voorkomt als ze vallen. Het gaat dan dus vooral om blessures waarbij geen gips mogelijk is (zoals je sleutelbeen). De ruimte die het tape geeft zorgt voor namelijk voor minder druk op de zenuwuiteinden, waardoor je pijn vermindert.

Aanbrengen

De tape werkt tot wel 24 uur per dag en kan meerdere dagen worden gedragen zonder dat huidirritatie ontstaat bij de meeste mensen. De tape kan op verschillende manieren op de huid worden geplakt. De gekozen methode hangt daarbij af van je klachten.


Neem contact op