JSS

Cupping

Wat is cupping?

Cupping

U heeft de Olympische sporters en wielrenners er misschien mee gezien: gekleurde ronde plekken op hun lichaam. Ze lijken soms op blauwe plekken. Cupping wordt door sporters vaak gebruik voor een sneller herstel van spierweefsel of blessures. Cupping wordt binnen de traditionele Chinese geneeswijze (TCG) en in mijn praktijk veel gedaan vanwege de effectiviteit van deze behandeltechniek.

Potjes?

In mijn praktijk staan er glazen cups van diverse groottes. Ze zien er een beetje uit als mini-vissenkommetjes. Regelmatig krijg ik de vraag waar die potjes goed voor zijn. De glazen cups worden gebruikt voor vuurcupping. Met een vlam wordt de lucht in de cup even verwarmd en daarna wordt de cup op het lichaam geplaatst. Doordat de lucht afkoelt ontstaat een zuigende werking.

Wat doet het?

Cupping verbetert de circulatie van bloed en lymfevocht op de plek waar de cups staan èn ook in de rest van het lichaam. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en de doorbloeding verbetert, maar ook de afweer krijgt een boost.

Gekleurde plekken

Na een behandeling met cupping kunnen er gekleurde, ronde plekken ontstaan, daar waar de cups hebben gestaan. We moeten dan ook goed uitleggen dat er geen sprake van mishandeling is (geweest) en dat deze gekleurde plekken er misschien wel uitzien als blauwe plekken, maar het niet zijn. De kleur en eventuele zwelling van de plekken (soms ontstaat er tijdelijk een soort 'koffiepad-achtige' verdikking) geeft informatie over wat er in het lichaam aan de hand is.

Wanneer iemand ergens veel pijn heeft omdat er bloedstagnatie is, worden de plekken donkerpaars en zullen ze lang zichtbaar blijven. Bij een hitte probleem (zoals bij koorts- of ontstekingsziekten), worden de plekken eerder rood en zullen ze sneller wegtrekken. Wanneer er zwelling ontstaat, is er sprake van wat in de TCG 'Damp' wordt genoemd: vocht dat niet optimaal circuleert en daardoor een goede doorstroming blokkeert.

De zuigende werking van de cup creëert opnieuw ruimte in het lichaam waardoor het lymfesysteem en de doorbloeding weer beter kunnen werken. Cuppen is na duizenden jaren dus nog steeds een zeer effectieve therapie, en wordt de laatste tijd meer als zodanig erkend en ingezet.


Neem contact op